Hoe helpt u uw kind met het maken van een studiekeuze?

“Mbo’ers zijn de toekomstige ruggengraat van onze samenleving”, zo zei Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW onlangs nog tijdens een bijeenkomst over het mbo. “Met hun praktische kennis kunnen ze een hele goede boterham verdienen. Soms zelfs veel meer dan hoger opgeleiden.” Door de toenemende vergrijzing en personeelstekorten zijn mbo’ers bovendien zeer gewild, zo blijkt uit recente cijfers van het CBS. Maar hoe helpt u als ouder uw kind bij het kiezen van een studie die het beste past? In dit artikel enkele tips.

Steeds vaker kiezen mbo’ers ervoor om niet verder te studeren. In 2010 startte 44 procent van de mbo’ers met een vervolgstudie. In 2018 is dat aantal gedaald naar 39 procent volgens mbo-belangenorganisatie JOB. Vaak worden studenten al tijdens hun studie benaderd voor een baan. Vooral in de techniek, zorg en de bouw liggen de banen voor het oprapen. Bovendien is een vervolgstudie niet altijd nodig, omdat de studenten ook op de werkvloer zich vaak bij kunnen scholen.

Jason, student bij het ROC van Amsterdam

Jongensdroom

Leren en werken wordt steeds vaker gecombineerd. Ook Jason Hintzen, die bij het ROC van Amsterdam een opleiding tot automonteur volgde, kan dit beamen. “Ik zie de werkvloer als dé ideale leerschool”, aldus Jason. Zijn jongensdroom kwam uit toen hij na zijn opleiding direct aan de slag kon bij zijn stagebedrijf. “Lekker met mijn handen en met auto’s aan de slag, dat wilde ik als kind al.” Inmiddels is Jason naast zijn baan een nieuwe studie gestart om zich verder te verdiepen in zijn vakgebied. “Ooit hoop ik leermeester te worden, zodat ik andere stagiaires de kneepjes van het vak bij kan brengen.”

Drie studiekeuzetips

Jason wist als kind al wat zijn droombaan was, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. “Een groot percentage van de vmbo’ers heeft moeite met het kiezen van een studie”, zegt Sofie Poorthuis, overstapcoach bij MBO College Zuidoost. Overstapcoaches zijn door het ROC van Amsterdam aangesteld om vmbo-leerlingen te begeleiden bij de overstap van het vmbo naar het mbo. Staat uw kind binnenkort voor de keuze voor een opleiding? Het ROC van Amsterdam heeft drie tips op een rijtje gezet.

1. Waar liggen de interesses van uw kind?

Ga het gesprek aan om samen te ontdekken waar uw kind waarde aan hecht. Begin breed: wat vindt uw zoon of dochter belangrijk in het leven? Welke activiteiten vindt hij/zij leuk om te doen? Schrijf ze op. Kunt u samen opleidingen of sectoren bedenken waar deze waarden en activiteiten in terugkomen? Het helpt ook om een test te doen. Op rocva.nl staan diverse professionele studiekeuzetesten.

Demi, student bij het ROC van Amsterdam

2. Zoek opleidingsinformatie en bekijk welke opleiding aansluiten bij de interesses

Bekijk het opleidingsaanbod online of bestel een opleidingsbrochure. Zo krijgt u een goed beeld van alle mogelijkheden. Kijk ook in uw omgeving: wie binnen uw netwerk is interessant om te spreken? Kan uw kind wellicht een dagje meelopen op de werkvloer?

“Ik vond het moeilijk om een opleiding te kiezen. Ik ben naar een open dag geweest, zo kon ik de sfeer van de school proeven, dat heeft me geholpen.”
Demi, student bij het ROC van Amsterdam
3. Bezoek samen open dagen

Een open dag bezoeken geeft een goed beeld van de school en is dé gelegenheid om vragen te stellen aan docenten en studenten. Het helpt om vooraf een lijst te maken met vragen. Uw kind kan ook een dag meelopen voor meer verdieping in een specifieke opleiding.

Zaterdag 18 januari (10.00 – 14.00 uur) is de open dag van het ROC van Amsterdam. U bent dan van harte welkom op de mbo-colleges in Amsterdam, Amstelveen, Hoofddorp en Hilversum.

Bekijk de praktijkruimtes van de mbo-colleges tijdens de open dag

Ontmoet de studenten van het ROC van Amsterdam

Ga in gesprek met onze docenten