Minder pijn en sneller herstel

met voorste benadering bij heupvervanging

Annatommie mc

Jaarlijks wordt bij duizenden mensen een heupprothese geplaatst, waarbij diverse technieken mogelijk zijn. Sommige behandelaars opereren via de zogeheten voorste benadering (ASI) van de heup. Zo’n operatie geeft een sneller herstel en is in vergelijking met traditionele heupoperaties minder pijnlijk. Maar voor het uitvoeren van deze operatietechniek is wel speciale expertise nodig. Annatommie mc, kliniek gespecialiseerd in orthopedische zorg, beschikt over een team van orthopedisch chirurgen dat deze deskundigheid in de vingers heeft.

Orthopedisch chirurgen Rob Sollie en Bas Weerts werken als specialist bij Annatommie mc in de regio West en bieden de voorste benadering als mogelijkheid aan. Rob Sollie draait zijn spreekuren op de vesting Amstelveen en Bas Weerst in Amstelveen en Leiderdorp.

Sollie heeft als orthopedisch chirurg ruime ervaring opgedaan in het Orbis Medisch centrum te Sittard en was verbonden aan de Sint Maartenskliniek te Nijmegen. Bas werkte eerder in het Havenziekenhuis in Rotterdam en was verbonden aan het HAGA ziekenhuis te Den Haag.

Beide chirurgen zijn duidelijk in hun keuze voor Annatommie mc: ‘’Bij Annatommie mc kunnen wij een bijdrage leveren aan hoogwaardige orthopedische zorg, met oog voor de behoeften, wensen en onzekerheden van de patiënt. Patiënttevredenheid staat hoog in het vaandel en doordat het kleinschalig is, verloopt de zorg overzichtelijk en vloeiend.” Als mensenmensen genieten wij zichtbaar van het resultaat van onze behandelingen.’’

De voorste benadering bij het plaatsen van heupprothesen

Bij het plaatsen van een heupprothese werken de chirurgen regelmatig met de operatietechniek: voorste benadering. Hierbij opent de chirurg de heup via de voorzijde van het gewricht. Na de behandeling verschijnt er wel een litteken aan de zijkant van het been. Maar de operatie vindt onderhuids verder naar voren plaats, dan het litteken doet vermoeden. In 1881 beschreef chirurg Carl Hueter deze techniek voor het eerst.

Sinds 1947 worden in Frankrijk al heupvervangingen uitgevoerd via de voorste benadering. Pioniers op dit gebied waren de gebroeders Judet. Inmiddels zijn in de afgelopen decennia in Frankrijk tienduizenden heupen via de voorste benadering met succes geplaatst. Voor de Fransen is het inmiddels een gevestigde operatietechniek. En nu ziet ook Nederland de meerwaarde van deze behandelmethode in. Inmiddels wel ruim 120 jaar na het verschijnen van het eerste wetenschappelijke artikel.

De voordelen van de voorste benadering op een rij

Minder pijn:
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er sprake is van minder pijn na de heupvervanging via de voorste benadering. Om deze reden is er vaak ook minder pijnmedicatie nodig.

Minder complicaties:
Omdat de operatie in rugligging wordt uitgevoerd is optimale plaatsing van de kom beter gewaarborgd. Dit zorgt, samen met het intact laten van de spieren, dat de kans op complicaties sterk verminderd is. Verder is de kans op restklachten en het risico van luxatie kleiner dan bij andere benaderingen.

Direct na de operatie slapen op uw zij

Chirurg Rob Sollie “De keuze voor de voorste benadering is afhankelijk van de hoeveelheid spierweefsel, uw gewicht in relatie tot uw lengte (BMI) en de vorm van de heup. De benadering is niet geschikt voor iedereen. Maar onze chirurgen spreken altijd alle mogelijkheden door met de patiënt.”

Bas Weerts: ‘’Omdat tijdens de operatie minder spierschade ontstaat, wordt later minder pijn ervaren. Regelmatig kan de patiënt op korte termijn weer volledig functioneren in het dagelijks leven. En omdat de operatie in rugligging plaatsvindt, is optimale plaatsing van de kom beter gewaarborgd. Samen met het intact laten van de spieren, zorgt de voorste benadering ervoor dat de kans op complicaties aanzienlijk kleiner is. Verder ligt de kans op restklachten en het risico van uit de kom schieten van de heup ook lager dan bij andere benaderingen.’’

Meer informatie of afspraak maken?

Wilt u meer informatie over de voorste benadering bij het plaatsen van heupprotheses? Kijk dan hier. Of bezoek één van de informatieavonden op de vestigingen van Annatommie mc. Kijk hier voor alle actuele evenementen

Direct een afspraak? Met een verwijzing van de huisarts kan men binnen drie dagen terecht bij één van de ervaren orthopedisch chirurgen van Annatommie mc. Bel met 088 022 0600 of kijk op de website. Annatommie mc heeft contracten met alle zorgverzekeraars!

Over orthopedische kliniek Annatommie mc

Annatommie mc biedt al 15 jaar hoogwaardige verzekerde zorg ter voorkoming en genezing van bewegingsklachten. In acht medische centra in het land bieden onze multidisciplinaire medische teams patiënten dagelijks hoogstaande en doelgerichte orthopedische zorg, van diagnose tot aan herstel. Afhankelijk van de individuele situatie bepalen onze orthopedische chirurgen in overleg met de patiënt of er een operatieve behandeling moet plaatsvinden of dat er op een niet-operatieve manier kan worden behandeld. Immers, iedere beweging is anders en verdient een behandeling op maat.