De Amsterdam 7s is één groot rugbyfeest

7 redenen om 1 en 2 juni een weekendje rugby te doen

Op Sportcomplex de Eendracht in Amsterdam Geuzenveld, thuisbasis van Rugby Nederland en rugbyclub AAC, zijn de voorbereidingen voor de 48ste Amsterdam 7s in volle gang. Een heel weekend lang is Amsterdam het middelpunt van de internationale rugbywereld. Kom kijken en ervaar het machtige en explosieve 7×7 spel en proef de sfeer op dit unieke sportevenement.

1. Topsport, een unieke sfeer en een knallend feest

Een weekend lang toprugby, dat maak je niet snel mee. 130 internationale heren en dames 7s rugby teams laten in korte, felle matches zien waarom rugby zo’n mooie sport is. Het gehele sportcomplex wordt ingezet en uitgebreid met tribunes, bars en veel meer. En ook buiten de lijnen proef je die uitbundige rugbysfeer. Het kloppend hart van de Amsterdam Sevens is ieder jaar weer het bruisende festivalplein met de beste foodtrucks, een DJ stage en het clubhuis van AAC Rugby. Spelers en bezoekers uit de hele wereld drinken hier samen een biertje, wagen een dansje en halen een gezonde smakelijke hap. Hier proef je echt dat rugby meer is dan een sport, maar echt een ‘way of life’ waar je ook als je het spelletje niet beheerst van harte welkom bent. Na de finale wedstrijden in het grote stadion en de huldiging van de winnaars barst zondagmiddag het eindfeest bij het DJ stage los. Uitgelaten teams en enthousiaste toeschouwers maken er elk jaar weer een knalfeest van.

2. Rugby 7s: kort, snel en krachtig

Rugby 7s is een machtig mooie variant van Rugby Union en een spelvorm die garant staat voor snelle en hoogwaardige matches. Teams van 7 spelen 2 x 7 minuten tegen elkaar. Korte, explosieve wedstrijden die het beste uit de (inter)nationale spelers naar boven haalt. Niet voor niets is rugby 7s ook de Olympische spelvorm. Meer dan 130 teams heren en dames teams met topspelers uit meer dan 30 landen spelen tijdens de Amsterdam Sevens om ‘The Silver Pier’, ‘The Shield’ en ‘The Cup’ voor mannen. De veteranen zijn onmisbaar en spelen hun eigen 10 a side toernooi. Dit alles voor een super enthousiast publiek uit alle windstreken en onder leiding van toonaangevende internationale scheidsrechters.

De Amsterdam Sevens is één groot rugbyfeest

3. Een mooie seizoensafsluiting

Voor alle deelnemende teams uit binnen en buitenland zijn de Amsterdam Sevens een prachtige afsluiting van een druk rugbyseizoen. De meeste teams komen ieder jaar weer terug voor het hoogwaardige spel en de beroemde gezelligheid om de wedstrijden heen. Internationale topspelers en duizenden bezoekers uit toonaangevende rugbylanden als Engeland, Schotland, Wales en Frankrijk zorgen voor een open en internationale sfeer. Niet gek dat Amsterdamse bezoekers hun weg naar het evenement vinden. Zo’n feestje laat je toch niet lopen? Zeker als je weet dat je gratis kunt parkeren en kids tot 14 jaar geen entree betalen. Kaarten zijn nu te koop op amsterdamsevens.com

4. Rugby zit in de lift

Rugby is in Nederland steeds populairder, met bijna 100 clubs en 20.000 spelers. Ook zijn er steeds meer Rugby Academies, middelbare scholen waar rugbyers de ruimte krijgen hun talenten te ontwikkelen. Een van de activiteiten die in de aanloop naar het toernooi worden georganiseerd is het Academytoernooi met alle zes Nederlandse Academies op vrijdagmiddag 31 mei. Een must om te zien als je kind een rugbycarrière overweegt. En er gebeurt meer voor toekomstige talenten. Op woensdagochtend 29 mei organiseert de Amsterdamse rugbyclub AAC als partner van het evenement met de Gemeente Amsterdam op Sportpark de Eendracht een ‘Get into rugby’ introductie-clinic voor een zevental scholen uit Amsterdam. Zoekt jouw bikkel nog een sport? Kom naar de 7s en proef samen de sfeer.

5. Eén grote familie

Nick Gale is sinds 2016 voorzitter van de Amsterdam 7s. Trots vertelt hij: “Met zo’n honderd vrijwilligers organiseren we een heel mooi evenement, en bieden we echte topsport in een ontspannen sfeer. Voor al onze bezoekers langs de lijn, het VIP-deck en op de tribunes, voor de spelers en staf op het veld, het stadion en de rest van het event. Je merkt dat het één grote familie is, ook als het om sponsoren en zaken doen gaat. We kunnen nog altijd nieuwe sponsors gebruiken!”, lacht hij. “Maar het draait natuurlijk allemaal om het spelletje. Als je van sport en gezellige mensen houdt, en je zoekt bijvoorbeeld een leuk teamuitje, moet je het eerste weekend van juni zeker bij de Amsterdam 7s komen kijken. Geniet alvast van de voorpret op onze facebookpagina @AmsterdamSevens!

Joyce Huis

6. Rugby verbindt

Rauwdouwers lijken het, die brede mannen en stoere vrouwen binnen de lijnen van een rugbyveld. Natuurlijk is het soms hard tegen hard, maar het spel is altijd fair. Passie en plezier, discipline, kameraadschap, integriteit en respect zijn de principes waar de rugbysport om draait. De scheidsrechter tegenspreken? Dat doe je dus niet. Een schwalbe? Ondenkbaar. Regels zijn regels, en daar heb je je gewoon aan te houden. En dat doet iedereen dus ook. Dat maakt rugby tot een sportief feest voor spelers en toeschouwers. Een team is bij rugby nog echt een team. En ook buiten de lijnen is rugby een grote familie. De voorpret begint al online op de diverse social media kanalen.

Kevin Scott

7. Een tweede kans dankzij rugby

Die grote familie krijgt mooie dingen voor elkaar. Bijvoorbeeld samen met de stichting Turn-Over, een trainingsprogramma dat probleemjongeren een tweede kans geeft. Gewoon, door ze samen te laten rugbyen en ze de bijbehorende mindset mee te geven. Elkaar steunen. Eerlijk zijn. En met veel plezier samen trainen en als team toewerken naar een goed eindresultaat: een zelfstandig bestaan met betaald werk of een passende opleiding. Op vrijdag 31 mei speelt de stichting Turn-Over haar eigen toernooi als onderdeel van een de randactiviteiten van de Amsterdam Sevens.

Koop alvast kaarten!

Op amsterdamsevens.com is de kaartverkoop inmiddels gestart. Weekendkaarten kosten € 27,50. Tijdens het toernooi zijn er ook dagkaarten aan de deur verkrijgbaar vanaf € 15,- Voor snelle beslissers zijn er nog early bird weekendkaarten van € 24,50. Kids tot 14 jaar kunnen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen. Parkeren is gratis. Het thema van de 48ste editie van de Amsterdam 7s is “Welcome to the Jungle”, dus gooi die broek met tijgerprint nog niet weg. Tot op de 7s!